zondag 5 oktober 2008

Gestoofde peertjes

Vanavond onze eerste stoofpot van het seizoen, met peertjes natuurlijk.

Het is er nu ècht de tijd voor. Gieser Wildeman
Hier mijn simpele - doch beproefde - recept voor gestoofde peren:
peren (
Gieser Wildeman of jutteperen)
kaneelpijpje
3 á 4 cm van een vanillestokje
3 kruidnagelen
rode port
honingwijn
evt. wat suiker
Schil zoveel peertjes als er in één pan passen, en ontdoe ze van hun klokhuis. Zet de geschilde peren rechtop in de pan en voeg zoveel water toe dat ze nèt onder staan.
Breng de peertjes aan de kook en voeg dan het kaneelpijpje, 3 kruidnagelen en een stukje van een vanillestokje toe. Temper de warmtebron en laat het geheel ongeveer 2½ uur zachtjes pruttelen.
Voeg pas dan een flinke scheut rode port en een flinke scheut honingwijn toe; ik gebruik altijd '
Honing-Kruidenwijn Rood' van Ambrosia. (Echte zoetekauwen kunnen er eventueel ook nog wat suiker bij doen.)
Het vocht nog een half uurtje inkoken en dan de peertjes voorzichtig(!) overdoen in een schaal. Haal kaneel, kruidnagels en vanille uit de pan en verwijder ook eventueel achtergebleven stokjes of pitjes.
Dan het vocht iets binden met bijvoorbeeld maïzena. Tenlotte het gebonden sap over de peren gieten. Gestoofde peren kunnen zowel warm als koud worden gegeten.

1 opmerking:

Anoniem zei

bléééééééééérgh peertjes bahbahbah
hahaha. wouter