zondag 27 september 2009

Gevulde courgettes


Hoofdgerecht, 4 personen
Vanaf augustus is het seizoen voor courgettes; tot ongeveer eind september worden ze geoogst en zijn daarna nog lang houdbaar. Courgettes hebben een zachte smaak. In dit recept is verse koriander gebruikt. Gevulde courgettes zijn lekker bij bijvoorbeeld rijst maar je kunt er ook aardappels bij eten.


Ingrediƫnten
2 grote courgettes, 2 eetlepels olijfolie, 400 g lamsgehakt, 1 fijngehakte ui, 2 fijngehakte teentjes knoflook, 1 theelepel kaneelpoeder, 50 ml rode wijn, 2 in stukjes gesneden vleestomaten, 100 g schapenfeta, handvol fijngesneden verse koriander, karwijzaadzout, peper en kerrie naar smaak en aluminiumfolie.

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer de courgettes overlangs en schrap met een lepel het grootste deel van het vruchtvlees eruit. Snijd het vruchtvlees klein.
Bestrooi de uitgeholde courgettes met zout en peper en leg ze naast elkaar in een lage ovenschaal. Bedruppel de courgettes met 1 eetlepel olijfolie.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de courgettes 20 minuten in het midden van de oven.
Verhit intussen de resterende 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan en bak het gehakt hierin rul.
Voeg de ui en de knoflook toe en fruit alles zachtjes 5 minuten
Voeg het kaneelpoeder, de koriander, en het karwijzaad en het vruchtvlees van de courgette toe en bak dit even mee.
Voeg de tomaten en de rode wijn toe en laat alles 5 minuten pruttelen.
Breng het mengsel pittig op smaak met zout, kerrie en peper.
Haal de courgettes uit de oven en vul de holtes met het gehaktmengsel.
Verkruimel de feta erboven en bak de courgettes onafgedekt nog 20 minuten in de oven.

Tip: Is er geen lamsgehakt dan kun je deze gevulde courgette ook maken met rundergehakt of half om half gehakt.

Geen opmerkingen: