zondag 31 januari 2010

De zon is dood!



En weer was er sneeuw
Volgens astronoom Kees de Jager zijn er op dit moment veel te weinig explosies op de zon. Daardoor zou de temperatuur op aarde dalen. De natuur heeft volgens De Jager veel meer invloed op het klimaat dan menselijk handelen, zoals CO2-uitstoot.

Emeritus hoogleraar sterrenkunde Kees de Jager is een expert op het gebied van explosies op de zon. Hij vermoedt dat de opwarming van de aarde niet door CO2-uitstoot kwam, maar door toenemende hoeveelheid explosies op de zon. Die nemen nu weer af, waardoor de temperatuur daalt.

Manipuleren
Onlangs werd bekend dat wetenschappers cijfers over het klimaat manipuleren om temperatuursdalingen te verbergen.

De activiteit van de zon gaat in cycli van ongeveer elf jaar. Na een periode van veel explosies volgt een periode van rust. In 2006-2007 hadden we een rustige periode met weinig explosies. De activiteit van de zon zou nu ongeveer weer moeten toenemen, maar dat gebeurt niet.

Dood als een pier
De Jager: 'Een paar weken geleden was er wel een explosie. Sommige wetenschappers dachten dat de stille periode voorbij was. Maar sindsdien is de zon weer dood. Zo dood als een pier.'

Tussen 1650 en 1710 was de zon ook al 'dood'. Deze periode noemt men ook wel de kleine ijstijd. De zon was weinig actief en het was kouder op aarde. Dat blijkt uit onderzoek naar de ijslagen op de Noordpool en gegevens over de trekschuit in Amsterdam. Deze kon vaak niet varen omdat de grachten waren dichtgevroren.

BRON: ELSEVIER.NL

Geen opmerkingen: